Εισηγητές

Σταύρος Σταυρίδης


Ο Σταύρος Σταυρίδης σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα "Η πολιτισμική εξάρτηση της συμβολικής σχέσης με τον χώρο". Μετείχε στην συντακτική ομάδα του περιοδικού "Εφήμερη πόλη" (κριτικός, βιωματικός και φαντασιακός λόγος για το χώρο). Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Ουτοπία" (δίμηνη έκδοση θεωρίας και πολιτισμού). 

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα με αντικείμενο τη θεωρητική διερεύνηση των προβλημάτων του χώρου και της αρχιτεκτονικής. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Η συμβολική σχέση με τον χώρο", Κάλβος 1990. "Διαφήμιση και το νόημα του χώρου", Στάχυ 1996, "Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή", Ελληνικά Γράμματα 2002 (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου), "Μετέωροι χώροι της ετερότητας", εκδ. Αλεξάνδρεια, 2010, καθώς και σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου, "Η υφή των πραγμάτων", Ίριδα 1996. Είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονική σύνθεση και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. 


 

Νέλλη Ψαρρού


Η Νέλλη Ψαρρού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών του Πάντειου πανεπιστημίου και στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική σχολή του ΑΠΘ. Έχει γράψει το Ταξίδι στη Σαμοθράκη, Ένα Πολιτικό Ημερολόγιο, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2009 μετά το Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης.
 Δίδαξε για 3 χρόνια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ δίδαξε και
το μάθημα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ιδεολογίες στον Εικοστό Αιώνα» στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

[περισσότερες πληροφορίες
  




Κίνημα καταλήψεων στέγης (Corralas): Τα τελευταία χρόνια της κρίσης στην Ισπανία αναπτύσσεται ραγδαία το κίνημα καταλήψεων στέγης. Κόσμος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στην ενοικίαση μιας εστίας αυτοοργανώνεται μέσα από τις συνελεύσεις γειτονιάς, και μαζί με αλληλέγγυους καταλαμβάνει τα χρόνια ακατοίκητα σπίτια. Οι άνθρωποι που πλαισιώνουν αυτό το εγχείρημα με μόνο όπλο το δίκιο τους και το δικαίωμα στη στέγαση παίρνουν τις ζωές τους στα χέρια τους αντιλαμβανόμενοι ότι απέναντι στη μιζέρια και στην εξαθλίωση η μόνη απάντηση είναι η δημιουργία νέων κοινοτήτων αγώνα από τα κάτω.



Κίνημα καταλήψεων γης: Παράλληλα αναδύεται εκ νέου το κίνημα των καταλήψεων γης στην Ανδαλουσία. Άνεργοι ή εργαζόμενοι καλλιεργητές χωρίς γη, συμμετέχοντες στο SAT ( Ανδαλουσιανό Συνδικάτο Εργαζομένων), καταλαμβάνουν εκτάσεις ακαλλιέργητων εδαφών (παλιά στρατόπεδα, ανεκμετάλλευτη γη κτλ) συγκροτώντας έτσι μια κολλεκτίβα παραγωγών. Η διαχείριση του χώρου γίνεται χωρίς αφεντικά, οι αποφάσεις παίρνονται με οριζόντιες δομές μέσω των συνελεύσεων και τα κέρδη διαμοιράζονται ισότιμα. Ταυτόχρονα τα προϊόντα διακινούνται χωρίς μεσάζοντες, ενώ δημιουργούνται δίκτυα ανταλλαγής προϊόντων με άλλους συνεταιρισμούς.